ssl SPC grb 01

Високопречасни и Високопреподобни оци,

У вези са новонасталом ситуацијом око вируса COVID-19 дајемо следеће упутство и благослов:
1. Св. Литургије, по типику, у СВИМ храмовима служити средом, петком, суботом и недељом, да би верницима било доступније приступање Св. Тајнама, т.ј. да могу другим данима осим недељом примати Св. Причешће. У току седмице најмање једном служити прикладан молебан.
2. Св. Причешће, које је темељ наше вере не може нико доводити у питање и треба га вршити само онако како налаже вековна пракса наше Св. Цркве.
3. Св. Воду и тамјан имати у изобиљу у свим храмовима и упућивати вернике да их носе кући на благосиљање домова и за личну употребу.

У Онтарију је јутрос проглашено ванредно стање са забраном окупљања више од 50. људи. Цркве у Онтарију имају обавезу да ограниче број присутних на богослужењима у складу са тражењима државних власти. Уколико се ово промени бићете обавештени благовремено. Сви свештеници морају бити на располагању верницима да, по потреби, освећују водицу у њиховим домовима, болесне причешћују, и уплашене теше. Свештеници који имају индикације обољења упућујемо, као и сваког другог, да траже стручну медицинску помоћ и обавесте Епископа о истом. Будите разумни и не излажите се непотребном окупљању.
Помно пратимо развијање збивања у свету, а посебно у Канади, и молимо се Господу, једином Који је кадар да лечи душе и тела, да нам да снаге да сачувамо веру чврсту.
Не смемо долазити у колизију са упутствима државних власти, али исто тако не смемо дозволити да овоземаљска искушења поколебају нашу наду у Свемогућег Господа.

Са архијерејским благословом,
ЕПИСКОП КАНАДСКИ
МИТРОФАН

Извор: Источник - Епархија Канадска

ssl footer 2016 02