ssl vaskrsenje hristovo 2022 01

НА УСКРС

Удостој и нас, Господе, да те чиста срца прослављамо
                                                          (Црквена песма).

     Опет је пред нама Пречисти! Опет је пред нама Христос - Спаситељ! Опет је пред нашим очима Онај, који са прободеном руком скрши вековна царства и постаде Господар света. Јуче пред нама лежаше мртав, данас је Победилац смрти и господар живота.
     "Није овде, него устаде", одговорише анђели женама које су Га у гробу тражиле.
     "Што тражите живога међу мртвима"?
     Може ли нераспадљиви остати у гробу, у распадљивости?
     Може ли сунце испуштати таму? Може ли бесмртни, беспочетни, Творац света видљивог и невидљивог да остане међу мртвима?
     Васкрсење Христово, каже Соловјев, јесте најочевиднији факат. Оно није чудо. Оно је триумф разума, победа истине у свету. Да Христос није васкрсао, да је Кајафа био невин, и Ирод и Пилат мудри, свет би био највећа бесмислица, царство зла, обмане и смрти, он би претстављао вечну зиму!
     Ходите, браћо, и ми да славимо Христа, да Га опевамо тим лепим и пуним смисла и садржине црквеним песмама, да певамо и гласно да објављујемо свету да је "васкрсао Господ"! Идите брже проповедајте свету, да је васкрсао Господ, заповеда анђео женама Мироносицама.
     Ево већ више од двадесет векова објављује се та проповед о васкрсењу христовом, али још има мрачних душа које не могу да се просвете светлошћу васкрсења Христовог, има хладни срца, која не могу да се загреју Христовом љубављу, која је тако громко објављена са Голготског врха!
     Зашто? Размислимо! Како је Христос уверио своје ученике у васкрсење своје? Да ли речима? Не! Јавио им се? Јео је с њима! Дозволио им је да Му опипају ране, да Га се дотакну! Тако и ми треба да објавимо Христа данашњем свету, да учинимо да Га потраже, да Га осете, да Га виде, да кажу: "Ево га! Овде је"!
     Као што пријатан мирис у пољу сведочи, да има лепота цвећа, тако нека мирише наш живот, наша дела, те они који живе с нама да могу рећи: ево овде је Христос!
     Као што у бистром извору видимо небо, тако у животу хришћана видимо Христа, и када нас црква позива: Идите проповедајте свету да је васкрсао Христос, то значи да наш живот буде стална проповед: "Христос васкрсе"! Да се Христос види у нашем животу, те кад нас други гледају да кажу: "Ваистину васкресе Христос"! Ево Га! Он живи "у срцима и душама оних, који носе име Његово". Није у гробу! Устаде! И и ако су наше душе гробнице! Ако смо тамо сахранили добро, светло, божанствено, шта ће се онда тражити жив међу мртвима?
     Оживимо! Васкрснимо, да би васкрсао Христос у душама нашим. Очистимо срца и душе, да бисмо видели Христа! И када анђели на небу певају Његово васкрсење да се удостојимо да Га чистих срца прославимо! Амин.

НА УСКРС

     Јерусалим преживљује страшне дане, он је арена - бојно поље, центар великога рата између добра и зла, између Бога и звера у човеку, између светлости и таме. После оног величанственог дочека, после дечијих песама, Јерусалим је сведок нових и силних сукоба, нових догађаја. Извршује се гнусно издајство, ученик постаје издаица. Наелектрисана маса, јуче је певала: "Осана", а данас виче: "Распни га"!
     Убрзо се изриче пресуда: Христос је осуђен на срамну смрт на крсту, зло испољава сву своју моћ и паклену злобу. Христос је мртав сахрањен. Гроб је покривен великом плочом, запечаћен и чуван од страже. Победа је потпуна. Зло ликује. Његови ангели – књижевници и фарисеју – усхићени су својим успесима .
     Наде мале армије Христове руше се, срца се цепају отвара се дубока јама у светлим душама. А ми се надасмо да је Он онај који ће избавити Израиљ! Очекивали смо да Он победи зло, али шта се је с Њим догодило! Потпуно разочарење кида и трује душе Христових војника.
     Али ево нове вести. Христос васкрсе ! Унижени се уздиже! Побеђени победи ! Мртвац оживе! Зло је поражено! Јерусалим је у новом узбуђењу! Скривени апостоли постају борци. Самопрегорни проповедници Христа и свега доброг, чистог и светлог у Христа. И чисти, студени поток новога учења о братству и миру, љубави и правде, чистоте и светости, брзо се разлива по свету злом измученом.
     Напаја жедне душе, освежава и бодри скршена срца, васкрсава сахрањене наде, уздиже и управља поглед навише, к небу - Богу. Благотворни зраци новог сунца изазваше нов живот, створише нов идеал .
     Савршенство у Христу - уздизање Богу!
     Томе идеалу и ми смо призвани пре хиљаде година. Пошли смо за победоносним знамењем Христовим. Победоносну химну "Христос васкрсе из мртвих"!... лушамо и певамо. Са "Христос васкрсе" и "ваистину васкрсе" ми се поздрављамо.
     Али да ли се уносимо у смисао тих речи? Да ли их не изговарамо махинално? Да ли са пуном радошћу празнујемо победу над злом? Да ли је зло побеђено у нама? Да ли је Христос васкрсао у душама нашим? Да ли Он царује у срцима нашим? Руководи ли нас у животу нашем у односима нашим ? Проверимо! Вера у Христа обнавља срце, победа Христова просвећује душу, љубав Христова мења односе .
     Старо се напушта. Многобожачко отпада. Зверско умире. Човек постаје "нова твар", отпочиње нов живот - духовни. И бију као хладни извори - духовни плодови: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, милосрђе, вера , кротост, уздржање.
     Тело се распиње са страстима, похотама (Гал. 5: 22 - 24). Да ли је тако и у нама? Ако тако није, нека тако буде!
     Да воскреснет Бог и расточатсја врази јего.
     Нека васкрсне Христос ! Нека ишчезне зло! Да бисмо запевали чистим срцем, пламеном љубављу и искреном вером победоносну песму:
     Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ, и сушчим во гробјех, живот даровав. Амин.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !
ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ !

Протојерејставрофор
Васа Пејовић

ssl footer 2016 02