ssl svestenik 2020 01

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Овим радосним ускршњим поздравом наша црква поздравља своју духовну децу, да у овим тешким данима многе ожалошћене утеши и многе клонуле ојача и охрабри. Како смо се некада радовали и веселили и раздрагано, као деца, славили празник над празницима. А данас, у ово тмурно време пандемије, пуно суза, стегнута срца поздрављамо се ускршњим поздравом. Ускрс је празник радости, а туга је црним велом покрила сву земљу. Ускрс је празник мира, а данас нема кутка земљиног, који је поштеђен од ових страхота. Ускрс је празник победе над смрћу, а смрт никада, можда, није тако страшно косила јадне људе као данас. Ускрс је празник љубави и праштања, али те дивне хришћанске врлине сада су као лепе бајке из времена давних. Радост и мир као да су изгнани са земље.

Треба ли због тога очајавати? Не дај Боже. Српски народ имао је много црних дана и претешких искушења у својој прошлости, па је све издржао. Откуд му толика снага? Дала му је ту снагу његова вера, која га је кроз црне дане страдања као светла луча водила, тешила, храбрила и подизала. И данас наш народ треба да чува своју веру да би и она њега сачувала. Само вера и нада у Бога може спасти наш народ. Сва друга надања су сумњива и варљива. Зато трпимо што се у Бога надамо.

,, Нека се не плаши срце ваше, рекао је Спаситељ апостолима. У Бога верујте и мене верујте.” Тај Христов савет и ми свештеници, вама, својој духовној деци, данас дајемо. Ви сте од оног народа, који је и у најтежим часовима био кадар да се одржи с вером и надом у Бога.

Чврстина ваше вере и поуздање у Бога сад нарочито треба да се испољи у недаћама данашњице. Сад се показује ко је ко и колико вреди као човек, као Србин и као православац... Нажалост, има одпадника, има и таквих који су клонули под теретом и у бризи за опстанак испољили такву себичност и грмзивост, да их се стиде наши честити људи. Али већина народа трпи, верује и нада се. Зна наш народ да је све ово дошло као велико искушење. Зато стрпљиво сноси данашње недаће и чисти душу од заблуда и греха с надом у милост Божју. Поверимо своје болове Ономе, који је сам, безгрешан, страдао и патио из љубави према нама грешницима, да би нас уздигао изнад греха и смрти и научио новој науци о љубави. Признајмо скрушено своје грехе, а он је милостив и благ према онима који се кају и он ће прекратити наша страдања.

Само је он моћан да то учини .,, У свету ћете имати невољу, рекао је Христос, али не бојте се, јер ја победи свет.” Био свет с Христом или против њега, Христово присуство у свету и његов суд свету не може се избећи. Он је био и остаће заувек највише и вечно начело, по коме се људи и њихови поступци мере и цене. Последњу реч о животу и делима човековим има Христос да каже. То је реч неумитне Божје правде, која се често изриче и у овом нашем земаљском животу ради науке свим људима. Он је судија живих и мртвих. ( Д. Ап. 10, 42). Нека наша вера у васкрслог Христа буде постојана и наша нада у његову милост непоколебљива. Јер коме ћемо другом веровати или у кога се уздати?

Једини је он вечна нада и утеха човечанству. Њему се данас поверимо, отворимо му своја срца и научимо се од њега.
А његов наук нама је:
-ВЕРУЈТЕ У БОГА и мене верујте. Волите се као што сам ја волео људе. Жртвујте се за своје ближње као што сам се ја жртвовао и страдао и био распет. Праштајте један другом, као што сам и ја праштао и непријатељима својим са крста. Молите се непрестано Богу, као што сам се и ја молио свом Оцу небеском. Помозите један другом, тешите се узајамно сада више него икада, као што сам и ја тешио, храбрио и подизао пале и пропале и од презрелих и одбачених стварао дивну децу Божју, светитеље, мученике и исповеднике.

Примимо, браћо и сестре, овај наук Христов данас, на дан његовог светлог Васкрсења. Примимо га свом душом, душом паћеника и страдалника. То ће нас приближити Христу, а бити близу Христа велика је утеха паћеницима. Тако ће овај велики дан постати за нас, и поред свих недаћа, дан радости и светле наде. Тако ће Христово васкрсење постати и наш васкрс, васкрс оних лепих хришћанских врлина, које треба да красе народ Св. Саве.

Наш народ је у опасности и великом искушењу.
Зато, наши свештеници и свештеномонаси у светим службама ревносно узносе молитве за многострадални српски народ. Такође поучавамо народ да се клони зла и да пригрли добро, да сваки врши своју дужност свесно и марљиво и клонећи се свега што би могло да увећа недаће нама, ближњима нашим и целом народу. Учимо и саветујемо народ да се окупе око своје цркве, која је одувек од Св. Саве до данас служила само Богу и свом народу, народну душу очувала, с народом патила, за њега се бринула, а и сада је увек спремна да прими и пригрли своју духовну децу, да их утеши и охрабри у ове дане тако тешких искушења. Уверен да ће наш народ послушати овај савет своје Цркве, која му је увек била прави пријатељ и заштитник, ја вас,
браћо и сестре, поздрављам ускршњим поздравом

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Ваш молитвеник
протојерејставрофор

Васа Пејовић

ssl footer 2016 02