ssl bogorodica svetisava l 2022 n
Mир Божји – Христос се роди!

Рођење Христа Спаса од Пресвете Дјеве Марије Богородице највеће је чудо земље и неба, историје и вечности, овога и онога века. Јер, на Божић је Предвечни Син Божји постао историјски Син Човечији да нас људе учини синовима и кћерима Божјим. Творац је постао створење да нас, створења Божја, учини богоусиновљеном и бесмртном децом Божјом. Са неба, из Царства Божјег, сишао је на земљу, у наше историско биће и живљење, вечни и непрелазни Бог, да нас пролазне учини непролазнима, смртне - бесмртнима, изгнанике из раја - житељима Царства небескога.
Вечносуштни и Вечноживи Бог постао је о Божићу историјски Човек да би човека овечнио, да би род људски спасао, облагодатио, увео у вечни живот и обожио Духом Светим, Животодавцем и Источником радости. Вечни Домћин неба и земље сишао је на земљу, обескућену злом, и из љубави пристао да буда Дете у пећини овоземаљској, као бескућник и избеглица, да би нас људе скућио и удомио у Дому Оца нашега небескога, заједно са светим анђелима и са свим спасеним Божјим створењима.
Шта ћемо, браћо и сестре, о Божићу ми принети Христу, Спаситељу нашем, Рођеном “ради нас људи и ради нашега спасења”? Ништа друго Христос од нас не тражи, осим чисту душу и срце скрушено. А срце је људско Бог створио да оно буде обиталиште Христа Бога, као некад витлејемске јасле. Човек је призван да се у Христу Дохом Светим препороди, са Богом и људима сроди и благодаћу и врлинама облагороди

Слава на висини Богу
и на земљи мир,
међу људима добра воља!

Помолимо се Новорођеноме Спаситељу да нама и свима људима дарује добру вољу и мир, богољубље и братољубље, да ове Божићне ноћи у наше домове унесе тихо славље љубави и наде. Нека Новорођени Спас и богочовек Христос просветли и умудри властодршце и моћнике, наше и сведске, да се не нађу на страни Христових прогонитеља, на страни Ирода и домаћих и страних, јеврејских и римских, властодржаца из времена Рођења Христова. Нека Божићни мир и добра воља Христова обрате срца и оплемене савести одговорних за судбину нашег и других народа и да истински помогну свим људима и народима који данас пате и страдају.
Нека све нас и све народе обасја светлост звезде витлејемске и орадости наше душе и срца као што је обрадовала душе и срца пастира витлејемски и мудраца са Истока! Нека и нас испуни анђелска и јеванђелиска благовест” роди се Христос Спас на спасење свију нас:

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!
ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Протојерејставрофор Васа Пејовић

ssl footer 2016 02