osnivacka skupstina 01

ЗАПИСНИК СА ОСНИВАЧКЕ СКУПШТИНЕ ЦРКВЕНОШКОЛСКЕ ОПШТИНЕ СВЕТИ САВА ЛОНДОН, ОНТАРИО, КАНАДА
После више неуспелих покушаја, Срби Лондона и околине решили су да је ипак најбоље за све њих да нађу заједнички језик, и остваре оно за чим се у Лондону осећа потреба већ дуже време. 19-ог Септембра представници српских породица из Лондона и околине скупили су се у згради YMCA са једним циљем, да се оснује црквеношколска општина која ће бити центар за културно и духовно уздизање српског живља Лондона и околине.

Ову седницу је припремио одбор у саставу:
Пашић Душан
Басара Јанко
Кнежић Петар
Кнежић Божана
Ивановић Никола

Седници је присуствовало око 30 (тридесет) представника српских породица из Лондона и околине.

На овој оснивачкој седници, свако од присутних Срба изнео је своје мишљење и изразио наду у успех овог скупа. Пошто је мишљење свих присутних било да је Србима из Лондона и околине неопходно потребна једна таква установа, те је једногласно одлучено да се у Лондону оснује црквеношколска општина, што је на истој седници и учињено.

После тога прешло се на избор прве управне новоосноване црквеношколске општине. На предлог брата Јанка Басаре, који је за првог председника новоосноване црквеношколске општине предложио брата Николу Лалића и Стратроја; исти брат Никола Лалић је јеногласно изабран за председника нове црквеношколске општине у Лондону. За подпредседника је такође једногласно изабран брат Јанко Пашић из Лондона. За секретара је изабран брат Никола Ивановић, а за благајника брат Јанко Басара.

Сви присутни чланови су се сложили да новооснована црквеношколска општина у Лондону има подпадати и бити у саставу Српске Православне Цркве са седиштем у Београду, Југославији.  Новооснована црквеношколска општина има радити по законима и догмама који важе у Београду, и да признају само изасланике матичне цркве у Америци и Канади.

Друга тачка дневног реда била је питање имена новоосноване црквеношколске општине.  По овој тачки било је доста предлога, али су се присутни чланови на крају сложили на нова црквеношколска општина носи име оснивача Српске Цркве, Светог Саве.

Присутни чланови су изразили жељу да се одмах учлане у новооснованој црквеношколској општини Св. Сава, што су и учинили дајући благајнику чланарину од по 3 долара по особи.  На првој седници укупно се учланило у новоосновану црквеношколску општину Св. Сава 23 члана.

Затим је председник Лалић затворио седницу изразивши жељу да ће се у најскорије време опет састати и то у што већем броју.

19. Септембра 1965.
Подпредседник, Бранко Пашић                                
Секретар, Никола Ивановић

ssl footer 2016 02