КРАТАК ПРЕГЛЕД ЗИДАЊА ЦРКВЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ У ЛОНДОНУ

По одлуци седнице чланства из 1983. године да се отпочне са зидањем цркве, чланство ЦШО Свети Сава на годишњој седници 27. новембра 1983. године бира одборе који ће водити ово велико неимарско дело.

Браћа која су ушла у поједине одборе била су следећа:

1) Управни одбор:
Басара Јанко, председник
Поповић, Мирко, потпреседник
Ивановић, Радован, секретар
Кнежевић Милан, благајник

2) Надзорни одбор:
Видојевић Станимир, председник
Кукољ Милан, члан
Вељовић Милован, члан

3) Грађевински одбор:
Ивановић Никола, председник
Поповић Мирко, члан
Басара Јанко, члан
Лапчевић Славољуб, члан
Спасић Александар, члан
Спасић Риста, члан
Напомена: Мандат грађевинског одбора траје до завршетка грађења цркве

4) Финансијски одбор:
Спасић Алескандар, председник
Ивановић, Радован, секретар
Вулетић Сима, члан
Кукољ Милан, члан
Вељовић Милован, члан

Пошто је грађевински одбор добио све потребне дозволе за изградњу цркве а имајући план одобрен од чланства који је урадио архитекта Константин Зурдунис из Отаве и потписан уговор са њим, изградња је могла почети. Радови су почели по плану. Ударен је камен темељац наше нове цркве, а већ 16. јуна 1984. године Епископ источноамерички и канадски Господин Христофор са присутним свештеником освећује темеље. Пред мноштвом народа из Лондона и других ЦШО из Онтарија, овај први корак је најавио рађање нове богомоље. Ову величанствену прославу својим присуством  удостојила су следећа црквена лица: Епископ Христофор, архијерејски намесник Канаде прота Мирко Вишњић из Виндзора, свештеник цркве Свети Сава из Торонта отац Михајло Додер, свештеник из Кичинера отац Богдан Обрадовић, домаћи свештеник.

По освећењу темеља узети су мајстори који су обавили зидарске послове блокова и цигли. Они су свој посао обавили на време и на задовољство свих нас, врло лепо, што се може и видети. Гвоздена конструкција већином је набављена од компаније Richard Wilcox коју је Раде Ивановић од њих и исекао по мери. Велики допринос овом делу посла поред браће Јанка, Николе, Александра и Мирка, дао је брат Милисав Исајловић, искусан мајстор заваривач. Црква је покривена правим црепом црвене боје који је добијен из Холандије. Кубе цркве радили смо сами од гвоздене конструкције и шпер плоче, а то све је пресвучено бакром.

Сви радови су завршени до почетка 1987. године. Пошто су крстови стигли, и то два мања крста која смо купили и један главни као поклон архитекте г. К. Зурдумиса, заказали смо освећење истих за 14. март 1987. године. Крстове је осветио Епископ канадски г. Георгије а саслуживали су му присутни свештеници. Остало је да се уради унутрашњост цркве. Овај посао поверен је приватном предузивачу који је на наше задовољство урадио изванредно. Радови су се полако приближили крају. Треба овде напоменути да смо предузетнике изнајмљивали само онда када нисмо били у могућности да посао сами стручно обавимо. Зато ће имена поједине браће и сестара, по њиховом неимарству, остати као светли примери пожртвовања и прегалаштва.

ssl zidanje crkva 1985

ssl footer 2016 02