kolo ss 02Коло Српских Сестара “Огњена Марија” основано је 1972. године. Од самог почетака, а и пре оснивања, сестре су неуморно радиле и помагале подизање своје Цркве.

Сестре су прихватале дужности са одушевљењем и испуњавале их са задовољством и поносом.

Почетак као и сваки није био лак. Без сталног свештеника и икаквих правила, сестре увек успевале да се договоре о плану и програму активности и програма. Захваљујући великој помоћи, саветима и уступљеном правилнику Кола Српских Сестара из Виндзора, жене из Лондона су оформиле Коло Српских Сестара “Огњена Марија.”

Седамдесетих година још увек је врло мали број људи знао о постојању Срба. Захваљујући госпођи Пеги Валден из Министарства просвете, за кратко време прочуло се све вредном српском народу који живи међу грађанима Лондона

На дан Православног Божића (7. Јануара)  1972. Године, преко телевизијске станице у Лондону, Коло Српских Сестара је приказало и објаснило обичаје о Бадњој Вечери и Божићу. Поред традиционалних обичаја, објаснило се гледаоцима зашто се Божић слави 7. Јануара (по Грегоријанском календару), тј. 25. Децембра (по Јулијанском календару).  Следило је још једно предавање на Универзитету Западног Онтарија, које је имало велики одазив јавности, где је такође приређена мала изложба српских ручних радова. Слатке и слане посластице нису изостале.  Нешто касније, Коло Српских Сестара је организовало неколико изложби народне радиности у Централној Библиотеци и Галерији Уметности у Лондону, затим и модну ревију у сали наше црквено-школске општине. Кроз све ове активности, настојано је да се подигне и одржи лепота и слава српског имена и наслеђа, поред својих основних задатака подизања породице и одржавања заједнице у Христовој вери и народној традицији.

Циљ и сврха Кола Српских Сестара су: служити потребама Српске Православне Цркве, сачувати народне обичаје, предање и културу, помоћи новодошлима при прилагођивању у њихове нове заједнице и подржати младе нараштаје у очувању историје предака.

У протеклим годинама, сестре су наставиле излагати ручне радове на текстилу следећи народне, вековима старе, методе веза, ткања, шивења и плетења. Такође су неуморно одушевљавале заједницу својим несебичним хуманитарним активностима и кулинарским способностима украшаваке зналајне верске и друштвене празнике српске заједнице из Лондона.

Мисија Кола Српских Сестара је добровољан рад уверским, културним, друштвеним активностима, затим пружање помоћи новим досељеницима, посеживање болесних и старијих, и коначно помагати нашим људима у домовини. Такође помажемо, по потреби, при понеким верским обредима и учествујемо у различитим активностима у Манастиру Милтону.

По потреби, Коло Српских Сестара организује прикупљање новца кроз прилоге, организовање модних ревија, продавање Српског Кувара или српских кулинарских специјалитета широј јавности.

Посебан допринос досадашњем раду Кола Српских Сестара несебично су дале Бисерка Кнежић, као прва председница, и даме из породице Андрић, Басара, Ђукић, Дивић, Иванишевић, Ивановић, Јовановић, Кнежић, Лалић, Пашић, Пелеш, Поповић, Спасић, Жарковић... Током времена, нашој организацији су се прикључике и многе друге даме које су својим несебичним радом и талентом одржале српску заједницу виталном и динамичном.

Коло Српских Сестара наставља следити традицију и активности и међусобној слози, поштовању и љубави према својој заједници и Цркви.

ssl-kolo-ss-2023-01 ssl-kolo-ss-2023-02 ssl-kolo-ss-2023-03

Извор: Радован и Љиљана Ивановић Спомен књига  Црквеношколске општине “Свети Сава”, стр. 53

ssl footer 2016 02