20180902 112044

У недељу 2 септембра текуће године свечано је обележена прослава поводом тридесетогодишњице од освећења храма Св. Саве у Лондону. Ова прослава започела је у 10 часова светом Архијерејском литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Владика др.Митрофан уз саслужење надлежног свештеника протојерејаставрофора Васе Пејовића, јереја Јована Маријанца секретара епархије канадске, и старешине храма Сабор Србских Светитеља из Мисисаге и ђакона Александра Митровића.

Храм је био испуњен верним народом који су са вером и љубављу према својој светој цркви дошли да увеличају ово славље. По завршетку свете литургије, протојерејставрофор Васа Пејовић захвалио се свима који су се одазвали на позив, а највећу захвалност упутио је нашем драгом госту Владици , др.Митрофану, који је издвојио своје време и дошао да са нама заједно подели ову радост. Преосвећени Владика обратио се присутнима лепим и поучним речима из светог јеванђеља где каже ,,Много је званих, али је мало изабраних”, поучивши присутни народ у кога треба да верују, у кога да се угледају, и како треба да се понашају према ближњима - а првенствено према створитељу своме Господу, нашем Исусу Христу, који све чини за нас и за наше спасење.

По дељењу нафоре прешло се у црквену салу где је уприлчен свечани ручак за све присутне, а зато су се потрудиле наше вредне сестре К.С.С. Огњана Марија на челу са председницом Вером Аћимовић и управним одбором Ц.Ш.О. на челу са председником Предрагом Сувајацем. После свечаног ручка бираним речима обратио се отац Васа Пејовић, захваливши се свима на одзиву а поготово људима из других колонија као што су: Хамилтон, Кичнер, Виндзор, и осталима који су издвојили њихово слободно време и дошли да нам увеличају наше славље. Такође, у кратким цртама је издвојио и захвалио се људима који су у то време жртвовали себе и њиховим трудом и залагањем ми данас имамо ово лепо имање и ову свету цркву а међу њима и оца Добрицу Обрадовића који је тада био надлежни парох ове парохије. После представљања гостију отац Васа Пејовић дао је реч председнику Ц.Ш.О. Предрагу Сувајцу да се обрати присутнима. Председник је рекао пар речи у вези Ц.Ш.О. и истакао је поједине људе и њихове породице који су дали све од себе да изграде овај Св. Храм и оставе њиховим поколењима на очување и одржавање. Захваливши се свима, рекао је да и ми данас се трудимо да надограђујемо ово гнездо што су они започели . Потом је Преосвећени Владика др.Митрофан поздравио присутни народ, и захвалио се домаћинима на гостопримству. У свом даљем излагању Преосвећени Владика је напомено да, како се сећамо оних који су међу нама, тако се требамо сетити и они који нису, рекавши; да се увек треба сећати предака и угледа ти се на њих , тако да смо се и ми данас у молитвама сетили оних који данас нису међу нама живима а надамо се да су убројани међу праведницима у Царству Божијем. Поздравио је и ктиторе и добротворе који су присутни а један од њих је г. Бранко Пашић сада најстарији члан, Николу Ивановића који је и тада а и сада активан члан и још многе друге, и оца Добрицу Обрадовића од свештеника, који је тада за време изградње св.храма био надлежни парох. Овом приликом Преосвећени владика је оца Добрицу, сад већ пензионисаног свештеника наградио правом ношења напрсног крста. После молитве благодарења на нашем имању уследио је други део програма. Фолклорна група Светосавље извела је пар својих кореографија а после тога уз специјалитете са роштиља и добру забаву, наставило се весеље.

Протојерејставрофор Васа Пејовић

ssl footer 2016 02